Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini 

Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini i produženje potpora za očuvanje radnih mjesta na siječanj i veljaču

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanoj 21.12.2020. usvojeni su novi Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, koje će biti u provedbi od 1. siječnja.

Najveće izmjene odnose se na mogućnost podnošenja zahtjeva online te povećanje maksimalnog iznosa potpore za samozapošljavanje koji će iznositi 130.000 kn. Također, uvodi se fiksni i varijabilni dio prihvatljivih troškova te prihvatljiv trošak rada korisnika. Potiče se inovativnost te djelatnosti u zelenoj i digitalnoj tranziciji kroz novi sustav bodovanja. Maksimalan iznos potpore za proširenje poslovanja povećava se na 100.000 kn.

Zahtjeve za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja biti će moguće podnijeti od 1. siječnja 2021. do 30. studenog 2021., dok će se zahtjevi za mjere samozapošljavanja i proširenja poslovanja zaprimati najkasnije do 31.listopada 2021. Zahtjeve će biti moguće podnijeti to elektroničkim putem na adresi mjere.hr, uz korištenje korisničkog računa sustava e-građani (za fizičke osobe) ili korisničkog računa Burze rada (za poslodavce).

Korištenje Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžena je na siječanj i veljaču 2021., a mogu je koristiti svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 30.studenog 2020.

Za radnike zaposlene između 31. prosinca 2020. i 31. siječnja 2021. poslodavci će imati pravo potpore samo za mjesec veljaču.

Zahtjevi za dodjelu navedene potpore za isplatu mjesečnih troškova plaće za siječanj i veljaču 2021. godine zaprimati će se od 26. siječnja do 25. veljače 2021., a samo za veljaču zaprimati će se od 26. veljače do 25. ožujka 2021.

Pregled svih Mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021.:

 1. Potpore za zapošljavanje
 2. Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo
  • u realnom sektoru
  • u javnim službama
 3. Potpore za usavršavanje
 4. Potpore za samozapošljavanje i proširenje poslovanja
  • Potpore za samozapošljavanje
  • Potpore za proširenje poslovanja
 5. Obrazovanje i osposobljavanje
  • Obrazovanje nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja
  • Osposobljavanja na radnom mjestu
  • Osposobljavanje na radnom mjestu i ustanovama za obrazovanje odraslih
  • Obrazovanje za temeljne vještine osobnog i profesionalnog razvoja
 6. Javni rad
 7. Potpore za očuvanje radnih mjesta
  • Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva
  • Potpora za skraćivanje radnog vremena
 8. Stalni sezonac

Detaljnije informacije o uvjetima i načinima podnošenja zahtjeva za očuvanje radnih mjesta dostupne su ovdje, a informacije o mjerama aktivnog zapošljavanja biti će dostupne od 1. siječnja 2021. na web stranici mjere.hr.